MARSLI : 2017

Öne Çıkan Yayın

AY’IN NEDEN SADECE BİR YÜZEYİNİ GÖRÜYORUZ?

Bildiğimiz üzere Dünyamızın tek uydusu Ay’dır ve birçoğumuzun aklına gelmiştir şöyle bir soru; ‘’ Ay’ın neden sadece bir yüzeyini görüyoruz...

18 Kasım 2017 Cumartesi

Yeni Tesla Roadster

Tesla, 2020 yılında çıkması beklenen yeni spor arabası Roadster'i de tanıttı.


Tesla Roadster, tam dolu sarj ile 1000 km gidebilecek özelliklerde olduğu ve Elon Musk'ın sosyal medya hesabında paylaştığına göre 0'dan 100 km/h hıza sadece 1.9 saniyede ulaşabiliyor olacak.

         

Peki Tesla Roadster Fiyatı ?

Öncelikle bu araca ilk olarak sahip olmak için 50.000 Dolar deposito ödemeniz gerekmektedir ve arabanın tam olarak fiyatı 250.000 Dolardır. 


5 Kasım 2017 Pazar

Bitcoin

Bitcoin yeni bir ödeme sistemi olarak 2009 yılında piyasaya sürülen sanal paradır.  Bir devletin para basarken bu işlemi altın rezervine endeksli yapması gerekir fakat Bitcoin' i isteyen herkes üretebilir.


''BTC'' kısaltmasıyla kullanılmaktadır ve bir çok şirket artık ödemelerini Bitcoin kullanarak yapmaktadır.

Bu para birimini kullanarak İnternet üzerinden alışveriş yapabilir veya Coinlerinizi farklı para birimlerine çevirebilirsiniz.


Bitcoin Piyasası


Bitcoin 5 yıllık değer grafiğine baktığımızda 2013 yılında 19 TL civarındayken bugün değerine bakıldığında 29 bin TL civarında görülmektedir ve uzmanlara göre Bitcoin şuanda hakkettiği değerinde olmadığı ve dahada değerinin artabileceği konuşuluyor.


Bitcoin Nasıl Üretilir ?

Bitcoin üretimi ''madencilik'' olarak adlandırılmaktadır. Elimizdeki bilgisayarları kullarak bunun üretimi yapılabiliyor fakat şuan ki piyasa ele alındığında bunun için özel olarak şirketler kurulmuş ve özel olarak üretilmiş makinelerle bu işlemleri yapmaktadırlar bu yüzden bireysel olarak bu işi yapmak şuan verimsizdir.

Madencilik yapabilmek için iyi bir Bilgisayara ve Ekran kartına ihtiyacınız olacaktır. Günümüzde şuan AMD ekran kartları bu konuda ön plana çıkmaktadır ve daha verimli olduğu söylenmektedir.

5 Haziran 2017 Pazartesi

Dede Paradoksu - Geçmişe Yolculuk

Dede paradoksu, zamanda yolculuk ile ilgili bir paradokstur ve ilk kez Rene Barjavel - Tedbirsiz Seyyah romanında bahsedilmiştir.



İsminin Dede paradoksu olmasının sebebi kısaca şöyle özetlenebilir;

Eğer geçmişe gider ve dedenizi daha çocukken öldürürseniz, yani siz hiç olmamış olursunuz ve böylece geçmişe de gidemezsiniz.

Bu paradoks geçmişte bir şeyi değiştiremeyeceğimizi savunur.

Biraz düşünürsek;
Geçmişe gittik ve dedemizi öldürdük, sonuç olarak babamız ve biz var olmayacağız ama hangi evrende ?


Bu paradoks ile ilgili güzel bir film önereyim.



İsmi Predestination, 2014 Bilim- Kurgu filmi iyi seyirler...

1 Haziran 2017 Perşembe

AY’IN NEDEN SADECE BİR YÜZEYİNİ GÖRÜYORUZ?

Bildiğimiz üzere Dünyamızın tek uydusu Ay’dır ve birçoğumuzun aklına gelmiştir şöyle bir soru; ‘’Ay’ın neden sadece bir yüzeyini görüyoruz?‘’


Sizler gibi bu soru benim de aklıma geldi ve biraz bilgi edindim, haydi aydınlanalım.

Dünyadan baktığımızda Ay’ın sadece bir yüzeyini görmemizin sebebi, Ay’ın dönüşü ile alakalı.


‘’Peki Ay nasıl dönüyor?’’


Ay kendi ekseni etrafında dönerken aynı zamanda da Dünyamızın etrafında dönmektedir. İşte asıl kritik nokta burasıdır ki, Ay’ın kendi ekseni etrafında dönme hızı ile Dünyamızın etrafındaki dönme hızı aynıdır. 

Yani Ay dünya etrafında tam turunu tamamladığında, kendi ekseni etrafında da tam bir turunu tamamlamaktadır. Bu yüzden Ay’ın diğer yüzünü görmemiz mümkün değildir.

Örneğin Ay kendi ekseni etrafında dönmeseydi, her iki tarafını da görüyor olabilirdik.





19 Mayıs 2017 Cuma

AEROJEL NEDİR ?

Aerojel, bir jelin içerisindeki sıvı bileşenin hava ile değiştirilmiş olan katı maddelerdir. Duman şeklinde bir görüntüye sahip oldukları için Donmuş Duman veya Mavi Duman olarak adlandırılmaktadır.

İlk olarak Steven Kistler tarafından 1931 yılında Silika jel kullanılarak oluşturulmuştur.

Nedir Bu Silika Jel ?

Günlük hayatta kullanılan besinler, bitkisel ürünler, deri eşyalar, kimyasal boyalar gibi, bozulacak çoğu şeyin nemini alarak bozulmasını engelleyen bir sodyum silikattır.

Hap kutularının içinde mutlaka hemen hemen herkes karşılaşmıştır. Oraya konulmasının amacı ortamdaki nemi alarak hapların bozulmasını engellemektir. Aynı zamanda çoğu bitkisel bazlı sanayi ürünü ve gıda bu şekilde korunmaktadır. Deri ve canlı bazı eşyalarda bu şekilde çürümeye karşı korunmaktadırlar.

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bu madde ortamdan nemi alır ve renk değiştirirler. Kuru halde mavi renkte olan silika jel, nemi çektikten sonra yaş haldeyken pembe renktedirler. 



Aero ve Jel Kavramı

Aerojellerin bildiğimiz jeller gibi ıslak görünen jelatin yapıda olduklarını düşünebilirsiniz. Ancak bilinenin aksine, aerojeller kuru maddelerdir.

Jel kavramı maddenin 'Jel'lerden oluştuğunu belirtmekle birlikte 'aero' kavramı maddedeki porların sıvı yerine hava ile doldurulmasını ifade etmektedir.

Özellikleri

Yüzeyi süngeri andıran aerojeller milyonlarca ufak deliklerden oluşmaktadır.

Dünyanın en hafif ve yoğunluğu en düşük katı cisimlerinden biridir ve öyle ki %99.8' i havadan oluşmaktadır. Bu düşük yoğunluğu onun çok hafif bir malzeme olarak kullanılmasını, çok büyük yüzey alanından oluşmasıda süper yalıtkan bir katı malzeme olmasını sağlamaktadır.

Köpüklerden ve diğer yalıtım maddelerinden çok daha üstün özelliklere sahip bu malzeme, oksijen kaynağı ile doğrudan verilen ateşi bile yalıtabilmektedir.


Peki Neden Havada Uçmuyorlar ?

Aerojelin boş uzaydaki özkütlesi 0.0011 kg/cm3 dür. (Havanın özkütlesi ise 0,0004)

Boş olmayan uzayda, aerojelin yüzeyi tamamen deliklerden oluştuğu için bu deliklerin içi hava ile doludur. Porların içerisindeki havanın kütlesi ve maddenin kütlesinin aerojelin hacmine oranı havanın yoğunluğundan biraz daha büyük olacağı için havada uçmazlar.


Aerojelle İlgili Yapılan Araştırmalar

Üretilen malzemenin olağanüstü esnekliğe sahip çok güçlü bir madde olduğu ve anında kendi ağırlığının 900 katı petrolü emebileceği ortaya atılmıştır.

1 gram aerojel saniyede 68,8 gram petrolü emebiliyormuş ve bu özelliği sayesinde denizlere yayılan petrolü kolaylıkla temizleneceği söyleniyor ve bu alanda çalışmalar sürüyor.

Uzayda dolaşan toz zerrelerini yakalayabilmek amacı ile gönderilecek olan Spacedust Gemisine  aerojelden oluşan bir panel eklendi ve bu sayede uzayda yüksek hızla dolaşan toz zerrelerini hiç bir hasara uğramadan dünyaya getirebileceği düşünülüyor.

Ayrıca aerojellerin doğaya zarar vermediği söyleniyor. Parçalanmaya bırakıldıklarında, doğada geriye sadece doğal bir malzeme olan kumun kaldığı belirtilmektedir.






28 Ocak 2017 Cumartesi

AKILLI FAR TEKNOLOJİSİ

Yeni akıllı fark teknolojisi ile;

*Daha iyi bir görüş.

*Karşıdan gelen arabayı algıyarak, farların konumunu otomatik bir şekilde değiştirerek, ışığın karşıdaki sürücünün gözünü alması engellenir.

*Önündeki arabayı algılayarak, farların konumunu otomatik bir şekilde değiştirerek, ışığın önündeki sürücünün gözünü alması engellenir.

*Hem karşıdan araba geldiğinde, hem önünde araba olduğunda az önce bahsettiklerimizi aynı anda yapabilmektedir.

BMW firmasının bununla ilgili yayınladığı bir video;



Bence harika bir işe imza atmışlar. Bana göre, işte bu tarz farklılıklar KALiTEyi belirler.