İlk olarak Steven Kistler tarafından 1931 yılında Silika jel kullanılarak oluşturulmuştur.
Nedir Bu Silika Jel ?
Günlük hayatta kullanılan besinler, bitkisel ürünler, deri eşyalar, kimyasal boyalar gibi, bozulacak çoğu şeyin nemini alarak bozulmasını engelleyen bir sodyum silikattır.
Hap kutularının içinde mutlaka hemen hemen herkes karşılaşmıştır. Oraya konulmasının amacı ortamdaki nemi alarak hapların bozulmasını engellemektir. Aynı zamanda çoğu bitkisel bazlı sanayi ürünü ve gıda bu şekilde korunmaktadır. Deri ve canlı bazı eşyalarda bu şekilde çürümeye karşı korunmaktadırlar.
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bu madde ortamdan nemi alır ve renk değiştirirler. Kuru halde mavi renkte olan silika jel, nemi çektikten sonra yaş haldeyken pembe renktedirler.
Aero ve Jel Kavramı
Aerojellerin bildiğimiz jeller gibi ıslak görünen jelatin yapıda olduklarını düşünebilirsiniz. Ancak bilinenin aksine, aerojeller kuru maddelerdir.
Jel kavramı maddenin 'Jel'lerden oluştuğunu belirtmekle birlikte 'aero' kavramı maddedeki porların sıvı yerine hava ile doldurulmasını ifade etmektedir.
Özellikleri
Yüzeyi süngeri andıran aerojeller milyonlarca ufak deliklerden oluşmaktadır.
Dünyanın en hafif ve yoğunluğu en düşük katı cisimlerinden biridir ve öyle ki %99.8' i havadan oluşmaktadır. Bu düşük yoğunluğu onun çok hafif bir malzeme olarak kullanılmasını, çok büyük yüzey alanından oluşmasıda süper yalıtkan bir katı malzeme olmasını sağlamaktadır.
Köpüklerden ve diğer yalıtım maddelerinden çok daha üstün özelliklere sahip bu malzeme, oksijen kaynağı ile doğrudan verilen ateşi bile yalıtabilmektedir.
Peki Neden Havada Uçmuyorlar ?
Aerojelin boş uzaydaki özkütlesi 0.0011 kg/cm3 dür. (Havanın özkütlesi ise 0,0004)
Boş olmayan uzayda, aerojelin yüzeyi tamamen deliklerden oluştuğu için bu deliklerin içi hava ile doludur. Porların içerisindeki havanın kütlesi ve maddenin kütlesinin aerojelin hacmine oranı havanın yoğunluğundan biraz daha büyük olacağı için havada uçmazlar.
Aerojelle İlgili Yapılan Araştırmalar
Üretilen malzemenin olağanüstü esnekliğe sahip çok güçlü bir madde olduğu ve anında kendi ağırlığının 900 katı petrolü emebileceği ortaya atılmıştır.
1 gram aerojel saniyede 68,8 gram petrolü emebiliyormuş ve bu özelliği sayesinde denizlere yayılan petrolü kolaylıkla temizleneceği söyleniyor ve bu alanda çalışmalar sürüyor.
Uzayda dolaşan toz zerrelerini yakalayabilmek amacı ile gönderilecek olan Spacedust Gemisine aerojelden oluşan bir panel eklendi ve bu sayede uzayda yüksek hızla dolaşan toz zerrelerini hiç bir hasara uğramadan dünyaya getirebileceği düşünülüyor.
Ayrıca aerojellerin doğaya zarar vermediği söyleniyor. Parçalanmaya bırakıldıklarında, doğada geriye sadece doğal bir malzeme olan kumun kaldığı belirtilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder