MARSLI : Interstellar (Yıldızlararası) - Zamanda Yolculuk ve Solucandelikleri

Öne Çıkan Yayın

AY’IN NEDEN SADECE BİR YÜZEYİNİ GÖRÜYORUZ?

Bildiğimiz üzere Dünyamızın tek uydusu Ay’dır ve birçoğumuzun aklına gelmiştir şöyle bir soru; ‘’ Ay’ın neden sadece bir yüzeyini görüyoruz...

2 Mart 2015 Pazartesi

Interstellar (Yıldızlararası) - Zamanda Yolculuk ve Solucandelikleri

İnterstellar, Cristopher Nolan'ın 2014 yılında vizyona girmiştir ve bu zamana kadar yapılmış en iyi bilimkurgu filmlerinden bir tanesidir. Filmi izledikten sonra ''oha'' diyerek, hemen araştırmaya başlamıştım, gerçekten bazı şeyleri sorgulamam gerekti. Filmi bir kenarı bırakmıştım artık bilim yapıyordum ve bir kaç gün bunun etkisinde kalmıştım. Herkesin mutlaka izlemesini tavsiye ederim. Eminim benim gibi, sorgulayan, merak eden bir çok arkadaş var. Şimdi de onlar için buraya yazma gereğinde bulunuyorum.

Kısaca Filmin Özeti

Çeşitli nedenler doğrultusunda Dünya yaşanılmayacak bir yer olmaya yaklaşıyor. Bunun üzerine, bilim insanları yeni bir yaşanabilir gezegen bulmak için çalışıyor. Fakat ellerinde yeterli kanıtları bulunmamasından dolayı, bir çok hedeflenen gezegene astronotlar gönderilmektedir. Bu astronotların Dünyaya gönderdikleri veriler doğrultusunda en uygun gezegene insan ırkının yerleştirilmesi hedeflenmektedir. Olaylar bu şekilde gelişip gidiyor.

Aslında en can alıcı ve beni düşündüren, sorgulatan kısım, ''Zamanda yolculuk ve Solucan delikleri'' Biraz onlar hakkında konuşalım, edindiğim bilgileri burada paylaşayım.

Solucandelikleri

Teknik olarak, Einstein-Rosen köprüleri olarak adlandırılır. Solucandelikleri, iki uzay noktası birbirine bağlayan kestirme tüneller olarak tanımlanıyor. Temeli ışıktan daha hızlı olarak, boyutlar arası seyahat etmeye dayanır. Araştırmalara göre, karadeliklerden oluştuğu ve iki karadeliği birbirine bağladığı söyleniyor. Bugüne kadar Solucandelikleri görülmemiştir fakat aksi de kanıtlanamamıştır bu yüzden geçerliliğini hala sürdürmektedir.






Filmde geçen Gargantua, iç güneş sistemi büyüklüğündeki, süper kütleli bir karadeliktir. Galaksilerin merkezinde yer alıyor ve güçlü çekimin etkisiyle galaksi diskini bir arada tutmaktadır.




Zamanda Yolculuk

Filmdeki solucandeliği, milyarlarca ışık  yılı uzaklığa, kısa sürede erişimi ve geçmişe yolculuğu sağlıyor. 

Solucandelikleriyle zamanda yolculuk etmek için filmde kullanılan yöntem; (Popular Science)
''Solucandeliğinin öbür ucunda kendi çevresinde ışık hızına yakın bir hızda dönen ve güçlü çekim alanıyla uzay zamanı büken süper kütleli karadelik Gargantu vardır. Gargantua'nın güçlü kütleçekim alanı solucandeliğinin uzak ucunda Dünya'ya göre daha yavaş geçmesini sağlıyor. Böylece solucandeliğiyle Dünya'ya geri dönen kişi geçmişe seyahat edebiliyor.''

''Zamanda geçmişe  yolculuk, bir kişinin geçmişe gidip babası doğmadan önce büyükbabasını öldürmesi gibi mantıksal paradokslara yol  açıyor. Sonuçta büyükbabasını öldüren kişi hiç doğmayacağı için geçmişe giderek büyükbabasını öldürmeside imkansız oluyor!''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder