MARSLI : Şubat 2015

Öne Çıkan Yayın

AY’IN NEDEN SADECE BİR YÜZEYİNİ GÖRÜYORUZ?

Bildiğimiz üzere Dünyamızın tek uydusu Ay’dır ve birçoğumuzun aklına gelmiştir şöyle bir soru; ‘’ Ay’ın neden sadece bir yüzeyini görüyoruz...

27 Şubat 2015 Cuma

Teknik Resim Örnekleri Ve Autocad Anlatım -1

Fırsat buldukça başlangıç seviyesinden zora doğru çizimler yapacağım ve burada bunları paylaşacağım. Biraz boş zamanım oldu ve 3 adet başlangıç için çizimler yaptım, seviye olarak birbirini takip eden, her yeni çizim bir öncekinin üst kademesi olacak. 



Örnek 1


İlk başlangıç seviyesi olarak bunu seçtim.

- Düz çizgi ve daire çizmeyi bilen herkesin yapabileceği bir şekil olarak görüyorum bunu.

ek olarak burada söylemek istediğim, ölçeklendirme ''Dimension'' komutundan yapılmaktadır.







Örnek 2


Bir tık daha ileri gidersek, bu güzel örnek olabilir. Dikkatlice baktığınızda direk  çizebiliceğiniz güzel bir örnek.

- Açılar, saat yönünün tersi şeklindedir, buna dikkat ederseniz oradaki 90 derecelik açılı çizgiyi çok rahat çizebilirsiniz.






Örnek 3

- Bu şekilde artı olarak tek bilmemiz gereken oval şekil verme yöntemi, bunu da hemen açıklayayım.
1- FILLET komutunu giriyoruz.
2- Radius' u seçiyoruz.
3- Yarı çapı giriyoruz.
4- Son olarak oval vermek istediğimiz şeklin, iki kenarını seçiyoruz. İşlem tamam.







Autocad Ücretsiz İndir ( Öğrenci Sürümü )

Autocad öğrenci arkadaşlarımız için çok güzel bir uygulama sunmuş, 30 günlük deneme süresi yerine öğrenci olanlar için 3 yıllık bir paket sunmaktadır.


Öğrenci sürümünün, diğer sürümlerden hiç bir eksiği bulunmamakta, buradaki amaç öğrencilere tamamen kolaylık sağlamaktır, 3 yıl boyunca ücretsiz kullanım sağlamaktadır.

Programı indir.

Yukarıdaki linke tıkladıktan sonra, kayıt olmalısınız. Daha sonra öğrenci olduğunuzu belirtmeniz gerekmektedir. Burada okulunuzun size verdiği .edu uzantılı mail adresinize ihtiyacınız var. Bu mail adresinize gelen, key ile 3 yıllık kullanıma sahip olmaktasınız.

Aşağıdaki video'da adım adım anlatılmaktadır. Herkese iyi çalışmalar...

Blow Molding ( Şişirme makinesi )

Blow molding, şişirme ile plastik işleme yöntemidir. Günlük hayatta kullandığımız, plastik kap ve şişeler gibi aynı zamanda bazı cam eşyalarında üretiminde kullanılan yöntemdir. Çalışma prensibine gelecek olursak, 


Resimde de görüldüğü gibi, erimiş halde olan plastik, kalıbın içine doğru uzamış hortum şeklinde bir çubuk ile birlikte yavaş yavaş aşağıya doğru akmaktadır. Çubuk yeterince uzadıktan sonra, basınçlı hava verilmesiyle birlikte, şişme meydana gelir ve istenilen kalıbın şeklini almış olur. Daha sonra soğutma işlemiyle birlikte, kalıp açılır ve işlem bitmiş olur.



Pet şişelere baktığımızda, resimdeki gibi, alt kısımlarında, nokta şeklinde bir iz olur, düşündüğünüzde bunu gözünüzde canlandırabilirsiniz işte o çubuğun yaptığı izden meydan gelmektedir.






Video Anlatım: İlk olarak bakarsak plastik ham madde yerleştirilmektedir ve kalıp kapanıyor.
Çubuk belirli bir miktar yavaş yavaş uzarken, bu sırada da hava basıncı uygulanıyor. Böylece şişme gerçekleşerek plastik ham madde kalıbın şeklini alıyor. Daha sonra, soğutularak kalıp açılıyor ve işlem sona ermiş oluyor.

25 Şubat 2015 Çarşamba

Dört zamanlı motor

Dört zamanlı motorlar günümüzde en çok kullanılan içten yanmalı motor tipidir. Dört aşamada gerçekleştiği için buna dört zamanlı motor denilmektedir. İmalat açısından iki zamanlı motor tipleri daha ucuzken, iş asıl kısma gelindiğinde verim olarak dört zamanlı motorlar daha avantajlıdır.

Dört zamanlı motorun çalışma prensibine gelecek olursak, yakıtın içindeki kimyasal enerji, ısı enerjisine dönüşmesi ile birlikte, pistonun harekete geçmesinden ibarettir. Aşamalar;


1- Pistonun dışarı hareket etmesiyle birlikte yakıt ve hava karışımı oluşur.

2- Piston içeri  hareket eder ve sıkışma gerçekleşir. Yakıt ve hava  karışımı sıkışmış olur.

3- Eğer benzinli motor ise, bu karışım kıvılcım ile tutuşur. Dizel motorlarda yüksek basınç ve sıcaklık altından kendiliğinden bir tutuşma gerçekleşir ve böyle yanma gerçekleşir. Yanmanın gerçekleşmesi ile birlikte enerji açığa çıkar ve bu enerji pistonu dışarı doğru harekete zorlar. Böylece krank şaftı dönmüş olur ve kinetik enerji oluşmaktadır.

4- Pistonun geri dönmesiyle, egzoz gazları pistondan atılır. Böylece döngü tekrarlanarak devam eder. (Benzinli bir motorda, hareket halinde bu döngü dakikada 3000 - 3.500 defa tekrarlanmaktadır.)